Europas grønne giv er EUs «mann-på-månen-øyeblikk»: her er grunnene til at vi trenger varmepumper for å få det til

Avkarbonisering av varmesektoren kommer til å være nøkkelen for å oppnå en klimanøytral økonomi i Europa innen 2050. Daikin omfavner avtalen og mener at varmepumper kommer til å spille en viktig rolle i å gjøre Europa klimanøytralt. Også om vi skal få til en avkarboniseringsprosess med bærekraftig økonomisk vekst.
Europa ønsker å bli verdens første karbonnøytrale kontinent innen 2050, og EU-kommisjonen har som mål å redusere utslippene med minst 55 % innen 2030. Vi i Daikin støtter denne målsetningen, og streber etter å bli et karbonnøytralt selskap globalt innen 2050.

For å nå målene i investeringsplanen til Europas grønne giv ønskes det å innhente (minst) 1 billion euro fra EU, nasjonale myndigheter og privat sektor. Etter COVID-19-pandemien og den økonomiske krisen, har investeringsplanen også blitt kjernen i «Next Generation EU». Det er  Europas COVID-19-gjenopprettingsprogram verdt €750 milliarder.

Å avkarbonisere Europa og å komme seg etter covid-19-pandemien byr på enorme utfordringer. Når Europas grønne giv ble presentert, kalte EU-kommisjonens president den til og med Europas «mann-på-månen-øyeblikk». Når denne strategien blir implementert, ser vi frem til å se et EU som fremmer lavkarbonteknologier, deriblant varmepumper. For å få det til må man sikre en rettferdig karbonbasert energiprising og avslutte insentiver til oppvarming av fossilt brensel.

Hvorfor varmepumper?

I dag står den europeiske bygningsmassen for omtrent 36 % av alle CO2-utslipp i EU. Ser man det i sammenheng med at nesten 50 % av Unionens endelige energiforbruk brukes til oppvarming og kjøling, hvorav 80 % brukes i bygninger, er potensialet for å avkarbonisere denne sektoren enormt.

  • Varmepumper er en velprøvd løsning, og Europa har teknologien, kompetansen og investeringene til å utvide ytterligere. Fra eneboliger til flerfamiliehus, fra renovering til nye boliger, fra små til store næringsbygg og industrianlegg. Varmepumper er klare og egnet for EUs grønne avtale.
  • Varmepumper har lavkarbonvarmeteknologi. For hver kWh varme er karbonpåvirkningen til en varmepumpe i dag omtrent halvparten av en høyeffektiv gasskjele. Og med enda lavere karbonavtrykkspotensial på grunn av ytterligere avkarboniseringen av EUs elektrisitetsproduksjon.
  • Varmepumper bruker fornybare energikilder. Termisk energi fra luften, vannet eller bakken. Disse fornybare energikildene er rikelig tilgjengelig i Europa; så behovet for import reduseres.
  • Varmepumper vil i økende grad bruke fornybar strøm og er på god vei til å bli en helt klimanøytral løsning. For eksempel, innen 2030, er andelen av EUs fornybare elektrisitetsproduksjon satt til å være minst det dobbelte av dagens nivå på 32 % av fornybar elektrisitet på rundt 65 % eller mer. Les mer.
  • I tillegg er varmepumper essensielle for å muliggjøre balansering av strømnettet, og dermed støtte videre utplassering av en fornybar energiproduksjon, for eksempel ved å fungere som et termisk lagringsbatteri og et verktøy for fleksibel balansering av energitilbud og etterspørsel.

Investeringer i varmepumper øker også EUs økonomiske vekst, ettersom disse produktene i stor grad utvikles og produseres i Europa. Daikin har et europeisk FoU-senter og 5 fabrikker i Europa.

Hver euro investert i varmepumpeteknologi er en euro investert i lokal jobbskaping. I dag sysselsetter varmepumpeindustrien 225 000 personer i Europa7. Nye og ytterligere investeringer i fornybar oppvarming vil øke utbytte i den europeiske økonomien i tillegg til å bidra i avkarboniseringen.

Svensk suksesshistorie

På 1980-tallet lanserte Sveriges politikere ambisiøse mål for å få byttet ut fossilbrenselkjeler med varmepumper. Det har resultet i at det i dag er varmepumper som er standarden for oppvarming av svenske hjem. Initiativet for å gjøre varmepumper til standardteknologi for boligoppvarming bidro til å redusere de totale klimagassutslippene med 33,7 % mellom 1990 og 2018.

Nå har andre europeiske land har begynt å følge etter. Frankrike, Tyskland, Italia og Nederland har lansert lignende ordninger for varmepumpepromotering og utskifting av kjele.

Karbonbaserte insentiver må avsluttes

EUs Grønne giv-initiativ gir beslutningstakere i EUs medlemsland to nivå i dekarboniserings prosessen.

EUs medlemsland kan nå forplikte seg til å avslutte bruken av fossilt brensel. De mest forurensende varmesystemene må fases ut. Fra januar 2020 tillot ikke Østerrike lenger å installere oljebaserte kjeler i nye boliger. Dette er et utmerket initiativ. Politikere kan unngå å tilby insentiver for fossilt brensel. Selv i dag kommer direkte eller indirekte insentiver olje- eller gassbaserte kjeler til gode, på grunn av forskjellig beskatning av varmepumper sammenlignet med for eksempel kjeler.

Fornybare teknologier trenger like konkurransevilkår. Gapet mellom elektrisitets- og gassprisene i mange medlemsland er for høyt til å gjøre en varmepumpe til en økonomisk attraktiv investering for EU-borgere9. Insentiver kan bygge bro over det gapet i en periode, men på lang sikt bør energikostnadene gjenspeile karbonintensiteten i større grad. Avgifter på karbon kan bidra til ytterligere utslippsreduksjon ved å utvide EUs kvotehandelssystem (ETS) til å omfatte alle utslipp av fossilt brensel i bygninger og ved å revidere energibeskatningsdirektivet10.

Motivere forbrukere

Vi må motivere forbrukere som ønsker å erstatte sine fossile brensel system til å se nærmere på varmepumper. Industrien innoverer nådeløst for å gjøre varmepumper attraktive. Det gjøres gjennom en mix av produktfunksjoner, priser, design og installatør- og sluttbrukervennlighet11. Bransjen kan allikevel med fordel satse mer på å få frem budskapet; fordelene med varmepumper, slik at sluttbrukerne blir mer bevisste på disse.

Myndighetene trekker forbrukernes oppmerksomhet til varmepumper gjennom insentiver for boligrenovering. Men det finnes flere måter å informere om at det er gunstig å velge varmepumper, for eksempel  bruken av fornybar energi i bygningens totale energiscore. Dette  inviterer forbrukere til å gjøre en detaljert beregning av totale eierkostnader og økologiske fordeler. På denne måten vil fordelene med varmepumper bli tydelige for forbrukerne.

Tilgjengelig for alle europeere

På kort sikt kan statlige insentiver bidra til å fremskynde overgangen til karbonnøytral oppvarming og gjøre varmepumper tilgjengelige for europeere. På sikt må nøyaktige energipriser og en korrekt indikasjon på energi- og karbonytelsen til en bygning være sluttbrukernes motivasjon for å investere i varmepumpeteknologi.

Eksemplene fra Sverige og andre europeiske land viser oss at denne strategien fungerer. For eksempel har Frankrike og Tyskland satt opp omfattende og svært populære utskiftingsordninger for oljekjeler. I tillegg lanserte Italia sin «Superbonus» for å markedsføre varmepumper takket være en 110 % tilbakebetalingskreditt.

Daikin vil sammen med andre ledere i varmepumpeindustrien ta utfordringen med å sørge for at sluttbrukere er klar over varmepumper og deres fordeler. Vi jobber også daglig med å skape en godt trent installatørbase for å sikre riktig installasjon og bekymringsløs oppfølging for forbrukeren.

Hva blir det neste?

Daikin har satt seg som ambisjon å bli et karbonnøytralt selskap på global skala innen 2050. Vi er overbevist om at alle interessenter – beslutningstakere, industriledere og forbrukere – har samme mål, å legge grunnlaget for en karbonnøytral fremtid. Sammen kan vi dekarbonisere varmesektoren i Europa og nå Europas grønne givs dristige mål. Vi må bare handle nå.