Ja til varmepumper i vernede bygg

Ja til varmepumper i vernede bygg 

Bor du i et eldre fredet hus, eller en gammel bygård som er på gul eller oransje liste i kulturminnesøk? Da har du kanskje konkludert med at varmepumpe ikke er aktuelt for deg? For da får man jo ikke klusse med fasaden? Eller? 

En ny undersøkelse gjennomført av Respons analyse for Riksantikvaren avslører at mange eiere av fredede og vernede hus tror det er umulig å installere varmepumpe.

Undersøkelsen, gjennomført om høsten 2022 og med deltakelse fra 2357 huseiere, inkluderte både eiere av fredede og vernede hus samt huseiere generelt. Resultatene avdekket at 42 prosent av eierne av verneverdige bygninger oppga vernestatusen som en hindring for å installere varmepumpe.

Dette viser behovet for å informere potensielle huseiere om at det faktisk er mulig å installere varmepumper selv på vernede bygninger, for ifølge en artikkel om undersøkelsen publisert på riksantikvaren.no 12.12.22, er installasjon av varmepumpe i gamle bygg faktisk noe de anbefaler. 

Ja til varmepumper i vernede bygg

Innebygget varmepumpe på husvegg

Ja til varmepumper i vernede bygg

Varmepumpe på balkong i gammel bygård

Planlegging og hensyn

En av årsakene til at varmepumper anbefales er effekten de har på energiforbruket. En annen grunn er at installasjonen er enkel å reversere uten å forårsake skader på fasaden.

Ved å nøye planlegge og ta hensyn til plasseringen av utedelen til varmepumpen er det gode muligheter for å installere varmepumpe på de fleste bygninger.

Vi oppfordrer derfor alle som har forkastet denne GODE ideen til å revurdere om det er mulig å gjennomføre. Vi vet at varmepumper er blant de mest energieffektive og miljøvennlige oppvarmingsmetodene for hjemmet. De er designet for å utnytte varmen fra luften, jorden eller vannet rundt huset, noe som kan bidra til å redusere energiforbruket, senke oppvarmingskostnadene og samtidig minske utslippene av klimagasser.

Se vårt utvalg luft/luft varmepumper