Ofte stilte spørsmål
Du finner utfyllende artikler om de fleste tema i teksten, vi håper du finner det du leter etter:) Om du savner noe send oss gjerne en e-post: post@daikin.no
-
Hvordan fungerer en varmepumpe?
En varmepumpe henter varme fra uteluften, jorda eller vann og overfører denne energien til inneluften for oppvarming eller kjøling. Les mer: «Hvordan fungerer en varmepumpe?».
-
Hva er forskjellen mellom luft-til-luft og luft-til-vann varmepumper?
Luft-til-luft-varmepumper henter varme fra uteluften og overfører den direkte til inneluften i boligen via en innedel med vifte. De er enkle å installere og passer godt for boliger uten vannbåren varme, spesielt i boliger med elektrisk oppvarming. De kan også brukes til kjøling om sommeren. Dette er en populær løsning i Norge for vanlige husholdninger.
Luft-til-vann-varmepumper fungerer ved å hente varme fra uteluften og overføre denne til et vannbårent system. Dette kan inkludere gulvvarme, radiatorer eller varmtvannsberedere. Denne typen varmepumpe er spesielt gunstig for boliger som allerede har vannbåren varmeinstallasjon. De gir jevn oppvarming av store arealer og kan også forsyne varmt tappevann.
Forskjellen ligger altså i hvordan varmen distribueres:
-
- Luft-til-luft varmer opp luften direkte i det rommet hvor innedelen er plassert.
- Luft-til-vann varmer opp vann som sirkulerer i hele huset, og er derfor bedre egnet for større boliger eller hjem med vannbåren varme.
– Hvis du vurderer å bytte til et vannbårent system, kan en luft-til-vann-varmepumpe være en langsiktig, bærekraftig investering, selv om installasjonen krever mer arbeid og er dyrere enn en luft-til-luft-løsning.
-
-
Hvilken type varmepumpe passer best for mitt hjem?
Det avhenger av boligtype, klima, oppvarmingsbehov og om du allerede har vannbåren varme. Les mer i artikkelen «Hvilken varmepumpe passer best for deg?». Kontakt gjerne en av våre forhandlere HER for veiledning.
-
Hvor mye kan jeg spare på strømregningen med en varmepumpe?
Du kan redusere oppvarmingskostnadene med opptil 50 %, avhengig av hvilken type varmepumpe og strømforbruk. Se artikkel om «Strømsparing» og «Ved VS. Varmepumpe» under.
-
Hvor lang levetid har en varmepumpe?
En varmepumpe har normalt en levetid på 15–20 år med riktig vedlikehold. Se artikkel: «Forventet levetid på varmepumper»
-
Kan en varmepumpe brukes til både oppvarming og kjøling?
Ja, de fleste varmepumper kan kjøle ned boligen på varme sommerdager. Se artikler: «Å kjøle med varmepumpe» «Varmepumpe på sommerhytta»
-
Hvordan påvirker en varmepumpe inneluftkvaliteten?
Varmepumper har ofte innebygde filtre som renser luften for støv, pollen og allergener, og kan dermed forbedre luftkvaliteten. Les mer: «Pollensesong og varmepumpe med filter»
-
Hvor bør innedelen og utedelen plasseres for optimal ytelse?
Utedelen bør plasseres i le for vind og snø, mens innedelen bør plasseres slik at luften sirkulerer godt i rommet. Ved en befaring så vil en erfaren montør hjelpe deg med å komme frem til hvilken løsning som blir best for ditt hjem. Se artikler: «Hvor bør varmepumpens utedel plasseres på hytta?» «Plassering av innedel og utedel»
-
Kan jeg installere varmepumpen selv, eller må jeg bruke en sertifisert installatør?
Installasjon må utføres av en sertifisert installatør for å sikre riktig drift og garantidekning. Finn din lokale forhandler her.
-
Hva innebærer regelmessig vedlikehold av en varmepumpe?
Vedlikehold inkluderer rengjøring av filtre, kontroll av ytelse og inspeksjon av utedelen for smuss og isdannelse. Les: «Maksimer varmepumpens effektivitet i sprengkulden»
-
Hvor ofte bør varmepumpen serviceres, og hvem kan utføre dette?
Vi anbefaler service hvert 1–2 år av en autorisert tekniker for å opprettholde effektiviteten og garantien.
-
Hva gjør jeg hvis varmepumpen slutter å fungere?
Kontroller at strømmen er på, og at ingen sikringer er gått. Kontakt en servicetekniker hos din lokale forhandler om problemet vedvarer.
-
Hvordan bruker jeg fjernkontrollen til varmepumpen?
Bruk fjernkontrollen til å justere temperatur, driftsmodus (varme/kjøling) og viftehastighet. Se bruksanvisninger for detaljer.
Daikin Emura – Daikin Stylish – Daikin Gulvmodell – Daikin Moskus – Daikin Synergi
-
Er det lurt å skru av varmepumpen om natten eller når jeg ikke er hjemme?
Det er mest energieffektivt å la varmepumpen stå på med lavere temperatur i stedet for å skru den helt av.
Det er lurt fordi varmepumpen bruker mer energi på å varme opp en kald bolig fra bunnen av enn på å opprettholde en jevn, lavere temperatur. Når du skrur den helt av, må systemet jobbe hardere for å komme tilbake til ønsket temperatur, noe som øker strømforbruket. Ved å sette den i en lavtemperaturmodus når du sover eller ikke er hjemme, sørger du for jevn oppvarming og mindre slitasje på varmepumpen, samtidig som du sparer energi over tid.
Dette prinsippet kalles ofte for «vedlikeholdsvarme» og bidrar til bedre komfort og lavere energikostnader!
-
Hvor ofte bør jeg rense filteret på varmepumpen?
Filteret bør renses hver 1–2 måned for å sikre god luftstrøm, bedre inneluft og høy energieffektivitet. Skitne filtre kan redusere varmepumpens ytelse og øke strømforbruket. Les mer: «Vedlikehold av varmepumpe»
-
Hvordan kan jeg fjernstyre varmepumpen via smarttelefon eller nettbrett?
Last ned Onecta, Daikin-appen, koble til varmepumpen og styr funksjonene hvor som helst via internett. Les mer her: «Hvordan fungerer Onecta?»
-
Hva er den beste måten å bruke varmepumpen på for å oppnå maksimal energieffektivitet?
Den beste måten å oppnå maksimal energieffektivitet med varmepumpen er å holde en jevn temperatur, fordi hyppige store temperaturendringer krever mer energi. Varmepumpen fungerer mest effektivt når den kan holde et stabilt nivå uten å stadig måtte justere opp eller ned.
I tillegg er det viktig å rengjøre filtrene regelmessig, siden skitne filtre reduserer luftstrømmen og gjør at varmepumpen må jobbe hardere, noe som øker strømforbruket.
Å planlegge oppvarmingen etter behov – for eksempel å bruke tidsstyring eller Onecta for å senke temperaturen når du sover eller ikke er hjemme – gir også store energibesparelser. Dette lar varmepumpen bruke energi kun når det er nødvendig.
-
Hva betyr COP (Coefficient of Performance), og hvorfor er det viktig?
COP angir hvor mye varmeenergi varmepumpen leverer i forhold til strømforbruket. En høy COP gir bedre energieffektivitet. Se artikkel: «Virkningsgrad (COP) for Daikin varmepumper»
-
Hvordan påvirker utetemperaturen varmepumpens ytelse?
Daikin har hevet standarden for produkttesting ved å iverksette ekstreme klimasimuleringer kombinert med avanserte analytiske metoder i Europas mest sofistikerte testfasiliteter. Dette for å garantere at den nye serien varmepumper tåler det uberegnelige nordiske klimaet. Det har ført til en varmepumpeserie med overlegen driftssikkerhet og energieffektivitet som er optimalisert for de tøffe vinterforholdene i Norden.
Daikins nye varmepumpeserie har gjennomgått ca. 1 200 tester i 13 dedikerte testkamre over en periode på 18 måneder. I tillegg har utedelen i en periode på et år gjennomgått omfattende felttesting i Norge, Sverige og Finland.
-
Hvor mye støy lager en varmepumpe under drift?
Moderne varmepumper har lavt støynivå, ofte under 40 dB, tilsvarende et dempet samtalenivå. Les mer her: «Støyreduksjon og varmepumper»
-
Er det mulig å integrere varmepumpen med eksisterende varmesystemer?
Ja, luft-til-vann-varmepumper kan kobles til eksisterende vannbårne systemer som radiatorer eller gulvvarme.
-
Hvilke miljøfordeler har varmepumper sammenlignet med andre oppvarmingsmetoder?
Varmepumper bruker mindre energi og reduserer utslipp sammenlignet med fossile brensler og elektrisk oppvarming. Se artikkel: «Vedfyring vs. Varmepumpe: Hva er best for miljøet?»
-
Finnes det offentlige støtteordninger eller subsidier for installasjon av varmepumper?
Det er flere kommuner som gir pengestøtte til privatpersoner som kjøper varmepumpe. Vi anbefaler deg å sjekke hjemmesiden til den kommunen du bor i. Enova tilbyr støtteordninger for installasjon av energieffektive varmepumper i Norge. Les mer her: Enova.no
-
Hva koster en varmepumpe, inkludert installasjon?
Prisen varierer veldig da det finnes mange forskjellige løsninger.
- Luft-luft fra ca. 20 000 til 35 000 kroner.
- Luft-vann fra ca. 100 000 til 250 000 kroner.
- Væske-vann fra ca. 200 000 til 300 000 kroner.
-
Er det mulig å kjøpe varmepumpe på avbetaling?
Ja, flere av våre forhandlere tilbyr finansieringsløsninger. Se artikkel om dette: «Kjøp Daikin varmepumpe med delbetaling»
-
Hvor raskt kan en varmepumpe installeres fra bestilling til ferdig installasjon?
Normalt tar det 1–2 uker fra bestilling til installasjon, avhengig av tilgjengelighet og installatørens kapasitet. Les artikler «Derfor bør du kjøpe varmepumpe FØR sommeren» og «Derfor bør du kjøpe varmepumpe FØR vinteren»
-
Hva dekker garantien for Daikin-varmepumper?
Garantien dekker produksjonsfeil, men forutsetter at varmepumpen er installert og vedlikeholdt av autoriserte fagfolk.
-
Tilbyr Daikin løsninger for større bygg eller næringsbygg?
Ja, vi har tilpassede løsninger for både store boliger, næringsbygg og industrielle behov. Les mer om våre produkter her: https://industri.daikin.no/
-
Hvorfor blåser varmepumpen kald luft i stedet for varm?
Sjekk om varmepumpen er i avrimingsmodus eller om driftsinnstillingene er feil. Kontakt din lokale forhandler hvis problemet fortsetter. Du finner din lokale forhandler her.
-
Når er det på tide å bytte ut den gamle varmepumpa?
Det er på tide å bytte ut varmepumpa når den:
- Er over 10-12 år gammel
- Når varmepumpen din har kjølemedie typen r410a
- Har hyppige feil eller redusert ytelse
- Bråker mer enn før
- Ikke lenger varmer opp boligen effektivt, selv etter service
- Tommelfingerregel for utskifting er nå du må bruke flere varmekilder enn tidligere for å holde det varmt, da er det en god indikasjon på at varmepumpen ikke yter slik den skal og bør byttes ut
En ny varmepumpe kan gi bedre energibesparelser og lavere vedlikeholdskostnader. Les mer her: «På tide å bytte ut varmepumpa?»