Fordeler med energimerking på varmepumper
Varmepumper får ofte energiklasse A+ eller bedre
Varmepumper er kjent for sin høye energieffektivitet, og de fleste moderne varmepumper oppnår energiklasse A+ eller bedre. Dette gjør dem til et attraktivt valg for norske hjem som ønsker å redusere energiforbruket og kutte ned på strømkostnadene.
Klare regler for energimerking
Fra og med 26. september 2015 ble det fastsatt at alle varmepumper for installasjoner opp til 70 kW innenfor EU energimerkes på samme måte som vi kjenner fra for eksempel luft-luft varmepumper, kjøleskap og vaskemaskiner.
Målet er at man som forbruker enklere skal kunne velge energieffektive produkter. Energimerkingen er en del av EU-direktivet 2010/30/EU som har som mål å redusere våre CO2-utslipp og energiforbruk.
Energimerking av varmeprodukter
Alle produkter som brukes til oppvarming av rom i bygninger, må energimerkes. Dette gjelder også varmepumper, som får sitt energimerke festet direkte på produktet. Energimerket gir en enkel oversikt over produktets energieffektivitet, og gjør det lettere for forbrukere å sammenligne ulike produkter.
For eksempel får varmepumper ofte en energiklasse mellom A+ og A+++, mens tradisjonelle panelovner gjerne havner på energiklasse C. Dette illustrerer tydelig hvor mye mer effektiv en varmepumpe kan være i forhold til eldre oppvarmingsteknologier.
Hva energimerket forteller deg
Energimerket på en varmepumpe gir deg viktig informasjon om produktets energieffektivitet ved både oppvarming og kjøling. I tillegg opplyser merket om lydeffektnivået både inne og ute, samt varmepumpens nominelle effekt i kW. Dette er essensielt for å vurdere hvilken varmepumpe som passer best for dine behov, spesielt med tanke på lydnivå og oppvarmingskapasitet.
Viktig med riktig klimasoner
Det er viktig å være klar over at energimerket for luft-til-luft-varmepumper inneholder informasjon for tre ulike klimasoner. Ofte markedsføres energiklassen for middels klima, men de fleste i Norge bor i områder som klassifiseres som kaldt klima. Derfor bør du alltid sjekke hvilken klimasone energimerket er basert på, for å få et mest mulig nøyaktig bilde av varmepumpens ytelse i norske forhold. Les mer om hvordan energimerking av varmepumper fungerer hos Energiverket.
Med riktig energimerking blir det lettere å velge en varmepumpe som både er effektiv og tilpasset ditt lokale klima. Dette kan gi betydelige besparelser på både strømregningen og miljøet.