Installasjon av varmepumpe øker eiendomsverdien
Fra artikkelen “Faktorer for innføring av varmepumper blant europeiske husholdninger”:
Å installere varmepumpe har vist seg å ha en positiv effekt på energiattesten (EPC), ofte med en økning på 1 eller flere energiklasser. Dette gir potensielle energibesparelser, forbedret komfort, energieffektive hjem og øker eiendomsverdien eller leieprisen på mellom 2 og 8 %.
Direktivet for energiprestasjon i bygninger (EPBD) har fastsatt minimumskrav og en standardisert ramme for beregning av energiprestasjon. Målet er å forbedre energiprestasjonen til bygninger i Den europeiske union (EU). Fra 2019 ble energiattester (EPC) obligatoriske ved salg eller utleie av bygg i EU.
En økning på en eller to energiklasser
Varmepumpeinstallasjon bidrar til bedre energieffektivitet i hjemmet, som betyr bedre resultat på energiattesten (EPC). Installasjon av varmepumpe kan som sagt bidra til en økning på en eller to energiklasser, men dette avhenger av to faktorer:
- Det originale varmesystemet, som en olje- eller gass brenner.
- Beslutningen om å bytte eller beholde varmekilder, som gulvvarme eller radiatorer.
En økning i energiklasse fører til energibesparelser, bedre komfort og forbedret miljøprofil. Disse fordelene kan da reflekteres i boligens verdi. På europeisk nivå fører også forbedringer i energieffektivitet til en premie for leiepriser (rundt 5 til 18 %, avhengig av flere faktorer). Effekten på leie er derimot generelt lavere enn på eiendomspriser.
Hopp i EPC-klasse assosiert med positive prispremier og økte leiepriser
En gjennomgang av akademisk litteratur avslører positive funn i eiendomsmarkedene over hele Vest-Europa, Finland og Sverige. Daikin har samlet relevant underlag for energieffektivitetspremier i Europa, med hovedfokus på følgende land: Tyskland, Frankrike, Italia, Spania, Belgia, Nederland og Storbritannia. I alle land er tiltak for energieffektivisering med et hopp i EPC-klasse assosiert med positive prispremier og økte leiepriser. Effektene er mer signifikante i landlige områder og hus i Tyskland og Frankrike. Motsatte funn gjelder i Spania og Italia, med høyere prisfølsomhet for urbane flerfamilieboliger.
I Tyskland opplever urbane områder en gjennomsnittlig prisøkning på 6,3 % når energiforbruket reduseres med 100 kWh/m2a. I Frankrike ligger effekten på pris for hus som bytter til en A- eller B-etikett fra en D-etikett mellom +6 og +14 %. I Spania gir A-, B- eller C-etiketter i gjennomsnitt en 7,5 % premie sammenlignet med D, E, F eller G. I Italia ligger endringen i verdi mellom en E-klasse og en D-klasse på rundt 5 % til 6 %, men stiger mellom 14 % og 18 % når man går fra en G-etikett til en D-etikett.
Regionale forskjeller gjelder også i alle de undersøkte markedene. For eksempel viser Occitanie-regionen i Frankrike høyere premier for både hus og leiligheter. Provinsen Groningen i Nederland viser en lignende trend.
I Øst-Europa har det blitt publisert et begrenset antall fagfellevurderte artikler. Dette betyr at det er vanskeligere å trekke landsspesifikke konklusjoner. Et unntak er Romania, hvor en studie viste eksistensen av positive energipremier på eiendomsmarkedet.
Mer energieffektive hjem resulterer i høyere priser på markedet
Avslutningsvis har EPC-etikettene blitt fullt implementert i de fleste medlemsland. De har også blitt innflytelsesrike faktorer ved beslutninger om kjøp av eiendom. Effekten av EPC på priser har blitt undersøkt forskjellig i hvert land, noe som gjør det vanskelig å gi nøyaktige estimater av premier knyttet til høyere etiketter. Likevel er det tydelig at mer energieffektive hjem konsekvent resulterer i høyere priser på markedet sammenlignet med lignende eiendommer med lavere energietiketter.
For en mer nøyaktig kvantitativ vurdering kilder og referanser, vennligst se den komplette artikkelen her.