Hva er billigste alternativ for fyring – ved eller varmepumpe?
Det diskuteres stadig hvilket oppvarmingsalternativ som er gunstigst av ved og varmepumpe. Svaret på dette avhenger av flere faktorer, som kostnad, tilgjengelighet, komfort og miljøpåvirkning. Vi har sett nærmere på noen av fordelene og ulempene ved begge alternativene.
Veden må være veldig billig for å kunne konkurrere med varmepumpe
Hvis vi starter med å se på kostnadsforskjellene på de to alternativene så har Aftenposten en artikkel der Trond Paasche, energirådgiver i Enova forteller at har regnet seg frem til følgende:
– Hvis snittprisen på strøm fratrukket strømstøtte er 250 øre/kWt, koster det 62,5 øre/kWt å varme rommet med varmepumpe. Til sammenligning må en sekk på 40 liter og 15 kilo koste 32,50 kroner for å oppnå lik pris for oppvarming med en vedovn med 80 prosent virkningsgrad.
– Pris pr. kilo for ved må være ekstra lav for å konkurrere med kWt-pris for varme via luft-til-luft-varmepumpe.
Paasche gjør oppmerksom på at en varmepumpe normalt ikke klarer å levere nok varme på de kaldeste dagene. Da kan virkningsgraden være under 2, og boligen må ha supplerende varmekilder i form av strøm eller vedfyring.
Ingen tvil om at oppvarming med varmepumpe er billigere
Bård Baardsen fra NOVAP forteller til Teknisk Ukeblad at det levner det ingen tvil om at oppvarming med varmepumpe er billigere enn både vedfyring og annen elektrisk oppvarming (panelovner).
Han følger dette opp med at ved absolutt er et fornuftig suplement på de kaldeste dagene.
– Når vinteren er på sitt kaldeste, er det ikke sikkert at det er nok med en varmepumpe. Luft til luft-varmepumper, som de fleste har, virker dessuten dårligere når det er kaldt.
Harald Jacobsen, kommunikasjons- og bærekraftsjef i Den norske stats kommunalbank (KBN), deler i den samme artikkelen at han gikk matematisk til verks for å finne ut hvilke av de to alternativene som lønnet seg.
Resultatet publiserte han på Facebook med følgende konklusjon: «Om du har varmepumpe, vil det trolig aldri lønne seg å fyre med ved.»
– Om du har varmepumpe, vil det aldri lønne seg å fyre med ved. Men vedfyring kan være et godt supplement til varmepumpe på de kaldeste vinterdagene, sier han til Teknisk Ukeblad.
Flere faktorer som bør legges til grunn før man bestemmer seg kan være disse
Vedfyring:
Fordeler:
Ved er en fornybar og lokal ressurs og kan være rimeligere enn strøm, spesielt hvis man har tilgang til gratis ved.
Vedfyring gir en varm og koselig atmosfære.
Ulemper:
Vedfyring gir utslipp av røyk og partikler, noe som kan være skadelig for helsen og bidra til lokal luftforurensning.
Vedfyring krever mye arbeid, som å skaffe ved, stable den, bære den inn og ut, samt rengjøring av ovnen eller peisen.
Varmepumpe:
Fordeler:
Varmepumper bruker strøm til å hente ut varme fra uteluften, jorden eller grunnvannet, og kan være mer energieffektive enn elektrisk oppvarming eller oljefyring.
Varmepumper gir jevn og stabil varme i hjemmet, og kan også gi kjøling om sommeren.
Ulemper:
Varmepumper kan være dyrere i innkjøp og installasjon enn vedovner eller andre oppvarmingsalternativer.
Varmepumper er avhengig av utetemperaturen, og kan miste noe av effekten ved svært lave temperaturer.
For å avgjøre hva som er smartest for ditt hjem, kan det være lurt å vurdere kostnadene for installasjon og drift, tilgjengeligheten av ved eller tilgang til elektrisitet, samt hvor mye arbeid du er villig til å legge inn i vedfyring. Det kan også være lurt å vurdere miljøpåvirkningen av alternativene, og om du ønsker å redusere utslippene fra ditt oppvarmingssystem.